SZEF KUCHNI
    Surachart Urajaroen poleca

    Tajlandia od stuleci kusi swoim pięknem i zjawiskowością, a jej kultura, łącząca w sobie dwie najważniejsze reguły filozofii – przyjemność i harmonię, znajduje odbicie w sztuce kulinarnej tego kraju. Główną zasadą kuchni tajskiej, nawiązującej do istoty udanego i spełnionego życia, jest łączenie pięciu smaków: ostrego, słodkiego, gorzkiego, kwaśnego i słonego. W tradycyjnej kuchni tajskiej główne danie zawsze stanowi też ryż, do którego serwowane są różnego rodzaju mięsne czy rybne dodatki, wzbogacane aromatycznymi przyprawami i ziołami. Dzięki nim, dania stają się bardziej intensywne w smaku, kolorze, zapachu i mocniej oddziałują na zmysły. Tajowie wierzą także w zdrowotne znaczenie wszelkich ziół, które mają leczyć nie tylko ciało, ale i duszę…

    SURACHART URAJAROEN

    Szef Kuchni Restauracji w Warszawie

    Surachart Urajaroen pochodzi z Tajlandii, gdzie przez ponad 10 lat zdobywał doświadczenie pracując w takich restauracjach, jak: Sofitel Central Hua Hin i MeliaHua Hin. Po przybyciu do Warszawy w latach 1998 – 2006 prowadził restaurację „Orientalna” w pięciogwiazdkowym hotelu Sheraton, zyskując szacunek i uznanie gości, przygotowując potrawy z kuchni chińskiej, tajskiej, indonezyjskiej, malezyjskiej i hinduskiej, specjalizując się w bufecie rybnym.

    Niezwykłe przywiązanie Suracharta Urajaroena do jakości podawanych potraw, jak i staranność w ich wykonaniu sprawiły, iż w czasie, gdy pełnił funkcję szefa kuchni restauracji Orientalnej, „Businessman Magazine” nadał jej miano najlepszej kuchni w Polsce, podającej w swoim menu dalekowschodnie dania. Od 2010 roku Surachart jest szefem kuchni restauracji Tha–Thai w Sopocie, a od 2013 także Restauracji w Warszawie .

    • ŚWIEŻE OSTRYGI
      12 ZŁ
      FRESH OYSTERS, SZTUKA/PCS
    • GOTOWANE NA PARZE PIEROŻKI SHUMAI:
      23 ZŁ
      STEAMED SHUMAI DUMPLINGS:
      Z WIEPRZOWINĄ/ WITH PORK
    • GOTOWANE NA PARZE PIEROŻKI SHUMAI:
      25 ZŁ
      STEAMED SHUMAI DUMPLINGS:

      Z KREWETKAMI/ WITH SHRIMPS

    • TATAR Z TUŃCZYKA
      45 ZŁ
      Z MIĘTĄ, KOLENDRĄ, CHILLI I OWOCAMI GRANATU*
      TUNA TATAR WITH MINT, CORIANDER, CHILLI AND POMEGRANATE FRUIT*
    • WEGETARIAŃSKA SAŁATKA
      28 ZŁ
      ZE ŚWIEŻEJ PAPAI, MARCHWI I POMIDORKÓW CHERRY, SOS RYBNY Z LIMONKĄ ORAZ ORZECHY NERKOWCA
      VEGETARIAN SALAD WITH FRESH PAPAYA, CARROT AND CHERRY TOMATOES, FISH SAUCE WITH LIME AND CASHEWNUTS
    • GRILLOWANY OKOŃ
      65 ZŁ
      PODAWANY Z DWOMA SOSAMI: OSTRYM CHILLI I SŁODKO-KWAŚNYM
      GRILLED SEABASS WITH SPICY CHILLI AND SWEET & SOUR SAUCES
    • ŻABNICA
      90 ZŁ
      W CZERWONYM CURRY*
      MONKFISH IN RED CURRY*
    • GRILLOWANA JAGNIĘCINA
      79 ZŁ
      Z MAKARONEM RYŻOWYM W SOSIE Z ZIELONEGO CURRY*
      GRILLED LAMB WITH RICE NOODLES IN GREEN CURRY SAUCE*
    • AROMATYCZNA, CHRUPIĄCA KACZKA
      75 ZŁ
      Z OGÓRKIEM, SZCZYPIORKIEM ORAZ NALEŚNIKAMI GOTOWANYMI NA PARZE PODAWANA Z SŁODKIM SOSEM Z KIEŁKÓW SOI
      AROMATIC CRISPY DUCK WITH CUCUMBER, SPRING ONION AND STEAMED PANCAKES WITH SWEET SOYA BEAN SAUCE
    • GRILOWANY RIB EYE STEK
      76 ZŁ
      Z SOSEM Z CZARNEGO PIEPRZU*
      GRILLED RIB EYE STEAK WITH BLACK PEPPER SAUCE*
    • ** Danie bardzo ostre/Very spicy
      *Danie pikantne/Medium spicy

      We add 10% of service to the bill