Search

Gotuj tajskie – to nie musi być trudne!

Nasz szef kuchni postanowił podzielić się jednym z popularniejszych receptur. Spróbujcie – jest pyszne!
W kulturze Tajów jada się zawsze w towarzystwie dzieląc się potrawami, rozważając o tym jak minął dzień. To ważne, aby celebrować małe rzeczy, smaki. My także chcemy się dzielić
Recepturą na wybornego kurczaka w orzechach nerkowca rozpoczynamy cykl dzielenia się z Wami sekretami naszego szefa kuchni.
A Wy podzielcie się z nami jak Wam wyszło danie!

KURCZAK W SOSIE Z ORZECHAMI NERKOWCA

Sos:

Chińskie wino
Sos sojowy jasny
Cukier biały
Ocet spirytusowy
Sos sojowy ciemny
Woda
Sos Worchester
Sos gotujemy w garnku. Składniki należy zagotować przez 2 godziny na małym ogniu i odstawić do wystygnięcia.

Kurczak:

Kroimy na małe kawałki (cienkie plastry ok 5cm) i obtaczamy w mące tapijoka.

Dodatki:

Cebula biała
Papryka trzy kolorowa
Pieczarki
Grzyby shitake
Dodatki kroimy na niewielkie kawałki.

Sposób przygotowania dania:

1. Do woka wlewamy olej. Na rozgrzany olej wrzucamy kurczaka, delikatnie podsmażamy. Z woka wyjmujemy kurczaka do osobnego naczynia. Do tego samego oleju wrzucamy cebulę, shitake, paprykę i pieczarki i podsmażamy. Następnie wyjmujemy do osobnego naczynia.
Na koniec w woku powinno zostać tylko trochę oleju ( ok. 1 łyżka stołowa).

2. Do oleju dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i wrzucamy wszystkie wcześniej podsmażone produkty (mięso i warzywa), oraz wino chińskie i zalewamy wcześniej ugotowanym sosem.

3. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dokładnie mieszając, przez ok. 2min.

4. Na koniec wsypujemy szczyptę soli, oraz łyżkę stołową sosu ostrygowego oraz sojowego jasnego.

5. Zagęszczamy mąką rozpuszczoną w zimnej wodzie. Wrzucamy garść orzechów nerkowca i 3 krople oleju sezamowego.

6. Ozdabiamy kolendrą 🙂

Smacznego!